избор на домашен любимец

Избор на нов домашен любимец – какви са факторите, които предопределят вида на домашния любимец? Какви са съветите на д-р Николай Първанов, когато стопани решат да вземат нов домашен любимец?

Първоначални прегледи и медицинска документация

Когато се взема домашен любимец, първата задача е да се изиска документацията на животинчето до момента. Това включва паспорт с данни за ваксинации и обезпаразитяване. Следва първо посещение при ветеринарен лекар. Той извършва общ преглед на животинчето, за да бъде изключен медицински проблем от гледна точка на здравословното състояние. Следва да се изготви план за предстоящи действия. Този план включва ваксинации и обезпаразитявания в близките месеци.

Хранителен режим

Важно е да се уточни хранителният режим. В зависимост от породата до две години е много важно кученцето или котенцето да бъдат хранени правилно. В началото е препоръчително храненията да се разделят на 4-5-кратни на ден. Това с отнася за периода непосредствено след отбиване от майката. Когато кученцето порасне, е важно да се определи точната дажба, която трябва да изяжда на денонощие. Следва дажбата да бъде разделена според броя на храненията. На двукратно хранене се преминава след 6-7-месечна възраст. Много е важно да не се допуска преяждане.

Повече подробности може да научите от видеото.

Leave a Comment