ушни заболявания

Ушните заболявания при домашните любимци са сравнително често срещан проблем. Редица породи са предразположени към възпаления именно на ушите. Сред тях са кокер шпаньол, сетер, кавалер кинг чарлз шпаниол и други.

При тях ушната мида е по-голяма ипокрива и затваря ушния канал. Така се нарушава вентилацията на ушния канал и секретите, които нормално произвежда лигавицата на ушния канал, се възпаляват в даден момент.

Често тези заболявания стават хронични и трудно се поддават на лечение.

Ушните заболявания биват:

Възпалителни

Възпаленията са най-често разпространените заболявания на ушите. Обикновено се развиват по следния начин: в един момент ушният канал се възпалява от инфекция. Най-често инфекцията е бактериална или гъбична или смесена.

При възпаление на ушите най-често първо се появява странна и неприятна миризма. Стопаните би следвало да забележат този симптом и да заведат кученцето или котенцето при ветеринарния лекар. Друг симптом е често тръскане на главата и опит животинчето да се почеше в областта на ушите. Финалният етап на възпалението са видими изтечения от ушния канал.

Най-важни са навременните мерки от страна на стопаните и правилното лечение.

Паразитни

Най-характерни са ушните заболявания с паразитен произход при малки кученца и котенца.

Механични – навлизане на чуждо тяло

Тези ушни заболявания са характерни през летните месеци и есента. Често се случва осили да навлязат в ушите на кученцето и да предизвикат възпаление. Понякога дори се забиват подкожно или навлизат в очите на кученцата.

Проблемът е, навлизайки в ушния канал, тези осили не могат да излязат по естествен път.

Повече информация за ушните заболявания може да намерите на нашия сайт:

Възпаления на уши и хроничност

Заболявания на ушите при домашни любимци

Подробна информация за видовете заболявания и симптомите може да проследите във видеото.

Leave a Comment