ваксини и домашни любимци

Сред стопаните на домашни любимци понякога съществуват нагласи да не се поставят задължителните и препоръчителни ваксини на домашните любимци. Масовите движения в световен мащаб против ваксините могат да създадат основа за поява на отдавна изкоренени заболявания. Много е важно да се уточни, че ваксинациите не разболяват домашните любимци, не съкращават живота им. Те помагат за това да не се появят особено опасни заболявания.

Има страни, в които заболявания като парвовироза и гана, са до голяма степен изкоренени или се появяват рядко. Това се дължи на строгото спазване на имунизационния календар.

Нагласи срещу ваксините при домашни любимци

Често сред стопаните на котки съществува нагласа да не ги ваксинират. Понякога те смятат, че след като не излиза навън и няма досег с външния свят, котката няма нужда да бъде ваксинирана. Друг проблем е при кучета, при които са поставени първоначалните ваксини в бебешка възраст. Техните стопани понякога решават, че няма нужда да се поставя годишната ваксина, защото кучетата вече имат създаден имунитет.

Ваксина срещу бяс

Особено внимание трябва да се обърне на ваксината за бяс. Тя е задължителна в България и трябва да се поставя веднъж годишно. Научно доказано е, че тази ваксина е силно имуногенна и създава сериозен имунитет у домашните любимци. Бесът е заболяване, от което практически домашният любимец може да зарази и своите стопани, не само друго животно. Бесът се предава основно чрез ухапване. В същото време всички животни може да боледуват от бяс, независимо дали са растителноядни, месоядни или всеядни.

Много важно е отграничението на ваксинации и имунотерапия.

Ваксината съдържа отделни участъци (частици от вируси или бактерии), най-често от клетъчната стена на бактерия или вирус, които карат имунната система да разпознае заболяването като чуждо тяло и да изгради имунитет срещу него. Благодарение на създаването на антитела и на имунната памет при среща с реален вирус или бактерия имунната система започва да се бори. Модерните ваксини не могат да предизвикват заболяване.

В същото време имунотерапията представлява прилагане на препарати, които стимулират имунната система да работи по-добре.

Повече може да научите от видеото.

Leave a Comment