дисплазия

Същност на дисплазията

Дисплазия на тазобедрени стави е сериозен проблем при кучетата. Това е генетично заболяване, което представлява недобро съвпадение между два или повече компонента на една става. Всяка става в организма се състои от поне две ставни повърхности. Тазобедрената става например е с две ставни повърхности. Когато няма точно съвпадение между размера на двете повърхности, тогава става въпрос за дисплазия.

Характерни породи

Доказано е, че това заболяване е наследствено. За някои породи кучета това заболяване е особено характерно като например немска овчарка. Среща се и при голдън ретривър и лабрадор.

Най-честите стави, при които има дисплазия, са лакътна, раменна и тазобедрена става. Проблемът може да бъде едностранен, но може да е и двустранен.

Профилактика и скрининг

Има профилактика, но тя не зависи от стопаните. Профилактиката зависи от развъдниците на кучета. Преди да се допусне разплод при споменатите породи, трябва да се направят изследвания. Те ще покажат дали при някое от тях има дисплазия – правят се рентгенови снимки и се замерват ъглите на ставите. Генетичното заболяване може да се носи в ДНК, но да се предаде през поколение. За целта е необходимо провеждане на скрининг, за да се докаже или отхвърли дисплазия.

Leave a Comment