катаракта

Катаракта при домашни любимци е прогресиращо заболяване, на което трябва да се обърне внимание. Макар и не животозастрашаващо, то създава дискомфорт у кучето или котето. Лечението е единствено и само по хирургичен път.

Катаракта – проявление и диагноза

Катаракта е изменение в структурата на лещата на окото. Това води до опалесценция – вижда се побеляване или сивеене в зеницата, което се улавя и с просто око. Нормално зеницата е наситено черна. Зрението съответно е влошено в различна степен.

Катаракта е проблем, при който се стига до тежко засягане на зрението – по-бавно или с по-бързи темпове. Любопитно е, че при домашните любимци, когато едно сетиво е увредено, останалите се развиват в по-голяма степен. Така успяват да се ориентират по-добре в пространството. Това обаче често води до погрешна представа у стопаните. Те не успяват да разберат веднага, че домашният им любимец има проблеми със зрението.

Лечение на катаракта

Единственият начин това състояние при домашните любимци да бъде поправено е чрез хирургична намеса – смяна на лещата с имплант. За съжаление имплантите са твърде скъпи и често стопаните не прибягват до операция. Апаратурата за отстраняването на увредената леща и поставянето на нова също е скъпа и рядко е налична във ветеринарните клиники у нас.

Ерозия на роговицата

Друг очен проблем при домашните любимци би могъл да бъде ерозия на роговицата. Ако има увреждане на роговицата, обикновено по нея се появяват вдлъбнатини или язви. Причина за това може да бъде травма или намалена слъзна секреция.

Leave a Comment