кастрация

Кастрацията – проблем или решение? Ще проследим основните „за“ и „против“ този медицински метод във ветеринарната медицина. Кастрацията е операция, която има плюсове и минуси. При домашните любимци обаче повече са позитивите, отколкото негативите. Предприема се, когато стопаните не желаят да използват домашните любимци за разплод.

Предимства

Едно от предимствата (при женски животни) е, че не е необходимо използване на хормонални препарати за прекъсване или отлагане на разгонването. Тези препарати крият опасности за бъдещото здравословно състояние на домашния любимец. В последните години има тенденция да намалее прилагането на тези препарати.

Предотвратяването на нежелана бременност е един от много важните моменти. По този начин се намалява и популацията на бездомните животни.

При мъжки животинчета, особено кучета, с кастрацията се успокоява нравът на животното.

При мъжки котки кастрация се предприема, за да не започнат да маркират дома си.

Недостатъци

При кастрация се променя хормоналният статус на животинчето, защото половите хормони, които намаляват, участват и в метаболизма. Така един от най-големите негативи е появата на наднормено тегло при кастрирани животни. На пръв поглед стопаните може да неглижират този проблем. Всъщност то е заболяване, което с напредване на възрастта води след себе си и други проблеми. След кастрация този проблем се решава със спецална диета и специални храни за кастрирани животни. Започват да страдат сърцет, опорно-двигателния апарат, черния дроб и разбира се, бъбреците. Наднорменото тегло може да се окаже и предпоставка за поява на диабет. Повече за правилното хранене на домашни любимци може да прочетете тук.

Препоръки

Най-добре е кастрация при женски животни – кучета и котки, да се предприеме около 7-месечна възраст. Това е точно преди първото разгонване на животинчето. Ранната кастрация избягва хормонален стимул на млечните жлези на женските кученца и котенца. Така се намалява шансът да се появят в бъдеще туморни образувания на млечните жлези, което е често срещано заболяване. Ако женското куче или коте роди един или два пъти, този ефект не е постижим.

Обобщение

Намаляване на риска от туморни заболявания на млечни жлези при женски жвиотни, избягване на заболявания на полови органи и предотвратяване на нежелана бременност и съответно намаляване на популацията на бездомни кучета и котки са основните предимства при женски животинчета. Един от основните недостатъци е натрупване на мазнини вследствие на променения начин на усвояване на хранителните вещества заради хормоналния дисбаланс. Това води до наднормено тегло, което ако не бъде контролирано, води след себе си други сериозни здравословни проблеми.

Leave a Comment