здраве на устната кухина

Доброто здраве на устната кухина до голяма степен е отговорност на стопаните на домашни любимци. Стопаните трябва редовно да водят домашните си любимци на профилактични прегледи на устната кухина. При тези прегледи може да се открият проблемите в начален стадий.

Профилактика

Най-важна е профилактиката, тъй като така се осигурява по-добро орално здраве и заболяванията на устната кухина се свеждат до минимум. Сред средствата за хигиена са четките и пасти за зъби, както и продукти от типа на дентални лакомства. Те дезинфекцират устната кухина, отстраняват зъбната плака и съдействат за по-добра хигиена на устната кухина. Зъбите са все пак и средство за общуване, не само за хранене.

Грижите за здравето на устната кухина при домашните любимци започват от най-ранна възраст. Те продължават до кончината на животинчето.

Признаци за проблеми в устната кухина

Признаците на проблеми в устната кухина са лошият дъх, промяна в цвета на зъбния емайл, натрупване на зъбен камък. Сред по-сериозните проблеми, които и не правят впечатление на стопаните, е зачервяване на венците. При наличие на този проблем обаче вече са налице споменатите симптоми.

Поведенчески проблеми при домашния любимец

Проблемите в устната кухина водят и до поведенчески проблеми при домашния любимец. Сред тези проблеми е промяната в хранителните навици. При по-тежките случаи започва и видима промяна в позицията на главата по време на хранене. Промяната в цвета на зъбите се получава заради натрупване на зъбен камък. Зъбен камък се натрупва най-често след 3-4 годишна възраст.

Повече за кампанията Месеци за хигиена на устна кухина може да намерите тук.

Leave a Comment