заболявания от кърлежи

Забелязва се ръст на заболяванията при домашни любимци, пренасяни от кърлежи. Това поясни в рубриката „За животните с любов“ по Дарик радио д-р Николай Първанов. Той допълни, че с всяка следваща година инвазията от външни паразити става все по-сериозна. Това е резултат от увеличената им популация. Оттук и тенденцията да се увеличават и случаите на заболявания, пренасяни от кърлежи. Всяка година все по-рано започва разпространението им, следствие от резките затопляния на климата.

Пациентите с кърлежи са предимно кучета, които не са редовно обезпаразитявани. Прилагането на препарат за външни паразити трябва да започне много по-рано през годината. Редовното обезпаразитяване на домашните любимци е от особено значение. Активният период на обезпаразитяване приключва през септември или октомври в зависимост от температурите. Добре е да се използват надеждни препарати, които да предпазят домашния любимец ефективно. Повече за обезпаразитяването може да прочетете тук.

От особено значение е кърлежите да бъдат извадени във ветеринарен кабинет от ветеринарен лекар. Кога става заразяването от кърлеж, ако той е преносител на заболяване, може да научите от видеото.

Leave a Comment