кожни заболявания

Кожни заболявания при домашните любимци. Това са често срещани проблеми, с много сходни проявления, но с различна диагностика и лечение.

Паразитни

Най-честите причини за паразитни кожни заболявания са нередовното и неправилно обезпаразитяване срещу външни паразити. По-често се наблюдават при кучетата, отколкото при котките. Това е обусловено и от начина на живот на кучетата, които по-често напускат дома. Най-често срещано заболяване е опаразитяването с бълхи, при което няма видими клинични симптоми освен сърбеж. Ако обаче домашният любимец има алергия срещу токсина, който бълхите изпускат върху кожата, се получава видима реакция. Най-често се изразява в опадване на козината откъм опашката в посока към главата. Стопаните на кучета с такъв проблем предполагат, че това е екзема – бактериален проблем.

Крастата се предизвиква от кърлежи и е често срещано заболяване в България. При това заболяване може да има изменение по кожата като опадване на козината и разраняване по цялото тяло. Причинителите на крастата са различни и понякога лечението се различава. За целта е нужно лечението да бъде предписано от ветеринарен лекар. Крастата е заразна. За съжаление е възможно крастата да се предаде и на стопаните. За да се избегне това, е нужно редовно обезпаразитяване.

Гъбични инфекции

Гъбичните кожни инфекции също са много широко разпространени и много лесно се предават. Те са характерни както за кучета, така и за котки и дори декоративни зайчета. Гъбичните инфекции също са преносими от домашните любимци върху човека. Видимото проявление е опадване на козината, но това става на приблизително кръгли участъци от кожата. Тези участъци може да са по цялото тяло на животинчето. Често има сърбеж. Диагностиката е бавна и трудна, защото е нужно да се вземе материал. Прави се микробиологично изследване, което отнема време, тъй като гъбичките не се развиват така бързо, като бактериите. Лечението също е бавно и продължително, като продължава повече от месец.

Алергичните кожни заболявания

Алергичните кожни заболявания може да имат най-различни прояви. За тях е характерен силен сърбеж, козината обикновено опадва на мястото, където се развива проблемът. Кожата е и силно зачервена, но често има симетрия. Може да има аналогични изменения, които са симетрични по кожата. Това, разбира се, не е абсолютен белег, че става въпрос за алергична реакция.

Много е важно да се отбележи, че кожните заболявания са с почти еднакви проявления. Затова не е възможно да се постави диагноза без изследвания. Първото, кеото могат да направят стопаните, е да обезпаразитят животинчето с препарат за външно обезпаразитяване. Може да приложат и препарат за възстановяване на кожа и козина. Тези препарати не лекуват, но могат да подобрят състоянието на домашния любимец.

Ветеринарна клиника „101 любимци“ организира Месеци на дерматологичните заболявания. Целта на кампанията е да се насочи вниманието на стопаните към профилактиката на тези заболявания. Повече за кампанията може да прочетете тук.

Leave a Comment