Сред основните проблеми, които дебнат тайно домашния ни любимец по време на лятната ваканция, са високите температури и излагането на пряка слънчева светлина.

Топлинен удар

Необходимо е да бъдат предпазени от стопаните от вредното въздействие на слънцето заради получаването на топлинен удар. Това е изключително критично състояние, опасно и за хората, свързано с повишаване на телесната температура заради прегряване на организма. Температурата може да стигне до 41,5 – 42 градуса, което е критично. Стопаните биха могли да държат своите домашни любимци на сянка. Необходимо е да се понижи телесната температура чрез обливане на тялото, която не трябва да е прекалено студена. Рязкото спадане на температурата също може да доведе до проблеми. Може да бъдат нарушени мозъчната дейност, сърдечно-съдовата дейност, бъбречната функция. Това може да се случи не само на морето, но и в обикновени градски условия при разходка в паркове и градинки. Затова стопаните трябва да обърнат  особено внимание на разходките и да избягват най-горещите дни и часове на лятото.

Особено податливи на такива проблеми са кучета с тъмна козина, която привлича слънчевата светлина и спомага за развитието на този проблем, както и такива с дебела космена покривка. Има ли съмнения за топлинен удар, трябва да се потърси медицинска помощ. Ако дневната температура е много висока, козината на кучето може да бъде навлажнена и то би се почувствало по-добре.

Паразитни заболявания

Паразитните заболявания са друг съществен риск за здравето на домашните любимци. Необходимо е да се извърши обезпаразитяване срещу външни и вътрешни паразити не повече от една седмица преди пътуването. Много от препаратите за предпазване от паразити, които се прилагат външно, се измиват от морската вода. Така домашният любимец няма да бъде на 100% защитен. Затова съветът е преди да се отиде на лятна почивка, да се използва препарат под формата на таблетки. Те имат коренно различно действие. Така недостатъкът с измиването на препарата ще бъде неутрализиран. Един от най-опасните паразити – дирофилария, е разпространен в близките и много предпочитани дестинации за море Гърция и Турция.

Друг важен момент е след като животинчето бъде изкъпано в морето. Желателно е впоследствие тялото му да бъде изплакнато от солената морска вода, тъй като солта може да предизвика изсушаване на косъма и повърхностния слой на кожата на кучетата. Това може да доведе до възпалителни дерматологични проблеми.

Стомашно-чревни инфекции

Стомашно-чревните инфекции при ходене на море са особен риск не само за хората, но и за домашните любимци. В случай на повръщане или диария трябва незабавно да бъде потърсена специализирана медицинска помощ, за да бъде установена причината за храносмилателното разстройство. Това са заболявания, които са налични целогодишно и при тях няма изразена сезонност.

По време на летния сезон не се налага смяна на хранителния режим, важно е храната да бъде качествена, балансирана и пълноценна и животинчетата да имат достъп до питейна вода. При първи симптоми на нередовно хранене, загуба на апетит и отказ от храна също трябва да се потърси ветеринарен лекар, защото в повечето случаи това е симптом за наличие на заболяване.

Документация

Важен момент при пътуване с домашните любимци е и подготвяне на необходимата документация – паспорт на животинчето и микрочипиране. Повече информация може да намерите тук.

За пълноценната и приятна почивка през летния сезон е добре стопаните да вземат необходимите превантивни мерки в грижата за своите домашни любимци.

Leave a Comment