пътуване с домашен любимец

Пътуване с домашен любимец – съветите на д-р Николай Първанов за летните отпуски – в рубриката „За животните с любов“ в предаването „Дарик кафе“ на Дарик радио.

Най-важно при пътуване с домашния любимец е ден или два преди пътуването домашният любимец да мине преглед при личния си ветеринарен лекар. Целта е да се направи профилактичен преглед. Също така трябва да се попълни паспортът на домашния любимец с актуална информация за неговия здравен статус, ваксинации и обезпаразитяване.

ВАЖНО

Подгответе необходимата документация за домашния любимец. Ако той излиза извън границите на България, трябва да притежава необходимите документи, за да премине безпроблемно през граничните пунктове.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ДОКУМЕНТИ ПРИ ПЪТУВАНЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Международен паспорт

Актуална ваксина – не по-рано от 21 дни преди пътуването – особено ваксина за бяс

При пътуване в държави извън Европейския съюз внимателно проследете и се поинтересувайте за конкретните изисквания при влизане с домашен любимец. Някои държави например (като Великобритания) изискват изследване на титър на антитела за бяс. Процедурата е сложна и скъпа и изисква време.

Преди пътуване с домашни любимци стопаните е добре да ги ваксинират и обезпаразитят своевременно. За обезпаразитяването е много важно да бъде избран подходящият препарат. Не всички препарати са подходящи при досег на животинките с вода – море, езеро, водоеми. Пример – спот-он препаратите за обезпаразитяване не са подходящи, ако предстои интензивно мокрене на домашния любимец (например, при морска почивка или посещение на голям водоем). В този случай е добре да се избере препарат с действия отвътре – навън под формата на таблетки. Те са най-доброто средство за обезпаразитяване в този случай.

Повече информация може да получите от видеото.

Leave a Comment