лъжлива бременност

Лъжлива бременност е сравнително често срещано състояние при женски кучета, без оглед на породата. Това е хормонално заболяване, при което организмът имитира бременност.

Един от симптомите е отделяне на кърма от куче, което не е бременно. Понякога тя е свързана и с уголемяване на коремната кухина. Млечните жлези също се уголемяват и започват да отделят течност. Това състояние често се появява още при първите разгонвания – вероятно се касае и за вродена предразположеност. Поведението на кучето също се променя – кучето започва да се държи като бременно, като в очакване на поколение.

Причини за поява на заболяването

Най-честата причина за поява на това заболяване са кистозни образувания по яйчниците. Характерно е, че кучета, които проявяват лъжлива бременност, не могат да бъдат заплодени. Обикновено има проблем със забременяването заради ненормалната хормонална активност.

Решения на проблема:

Кастрация

Причините за кастрация са две. Първо, при всяко следващо разгонване ще се появява млечна секреция. Това би довело до мастит – сериозно възпаление на млечните жлези. Ако не се лекува навреме, то може да се задълбочи. Кучетата с проява на лъжлива бременност са предразположени към възпаление на матката, наречено пиометра. Кастрацията би предотвратила тези проблеми, особено при пиометра, което е животозастрашаващо състояние. Кастрацията може да се предприеме, след като изчезнат признаците на лъжлива бременност.

Хормонална терапия

Лъжлива бременност може да се прекъсне и с прилагането на хормонални препарати. При еднократно прилагане те не са проблем за организма. При редовно прилагане самите те могат да доведат до сериозни проблеми като пиометра или туморни образувания на половите органи – яйчници, матка или млечни жлези.

Повече може да научите от видеото.

Leave a Comment