имунизационен календар

Имунизационният календар в отглеждането на домашни любимци е от изключително значение. Регулярното ваксиниране води до превенция на редица заболявания. Имунизационният календар е схемата, по която се прилагат ваксините.

Защо ваксинираме?

Ваксините са еднакво важни както за кучетата, така и за котетата. Макар и за различни заболявания, но като сериозност на заболяванията прилагането им е с еднаква тежест. Обикновено кучетата са в по-рискова група, защото по-често излизат навън.
Важно е уточнението, че заболяванията, за които се ваксинират домашните любимци, не са опасни за хората. Ние не боледуваме от тях, но можем да бъдем приносители и така да заразим домашния си любимец.

Кога да ваксинираме?

Ваксините започват от ранна възраст. Най-често домашните любимци се ваксинират на 40-45-дневна възраст – важи за кучета и за котета. При кучета се прилагат три ваксини първоначално, а при котетата – две.
Втората ваксина е около две седмици след първата. Идеята на интервала между ваксините е имунната система да може да изгради антитела и ваксинирането да е ефективно. По този начин отделно се предпазва имунната система от претоварване.
Около месец след втората, се прилага и третата ваксина. Тя е еквивалентна на годишната ваксина, която се прилага впоследствие ежегодно.

Ваксини при кучета

Едно от често срещаните заболявания при кучета, срещу които има ваксина, е парвовироза. Първата ваксина при кученцата е именно срещу това заболяване или комбинирана – срещу парвовироза и гана.
Втората ваксина за кучета е 5 или 6-валентна. Третата ваксина е 7-валентна, като в нея се включва и бяс.

Как се проверява за антитела?

Проверката за антитела за дадено заболяване е кръвен тест. Не е наличен тест за всички заболявания, за които се прилагат ваксини.
От особено значение е и наличието на паспорт на домашния любимец с надлежно попълване на информацията за ваксините в него. Подписът на ветеринарен лекар гарантира достоверността на информацията. Така може и да се следи спазването на имунизационния календар.

В повечето случаи при заболяванията, за които се прилагат ваксини, лечението също не е и евтино. Това допълнително може да се окаже мотив за стопаните на домашни любимци да ги ваксинират редовно. Често се налага и стационарно лечение, прилагане на венозни медикаменти, дълъг престой във ветеринарна клиника. Рискът от смъртност също е много висок.

Повече информация е налична във видеото.

Leave a Comment