наранявания при домашни любимци

Наранявания при домашни любимци – обикновено при инциденти, са често срещан проблем. Темата се отнася най-вече за кучетата, защото се случват най-често при разходка. Става въпрос за порезни рани или ухапвания от други животинки (обикновено кучета при разходка).

Д-р Първанов разкри в рубриката „За животните с любов“ по Дарик радио – в предаването „Дарик кафе“, че този проблем не е ежедневие, но все пак инциденти се случват.

Порезни рани

Получават се основно при големи породи кучета, тъй като те са по-тежки. При стъпване върху остър предмет – парче ламарина или стъкло, се получава порезна рана. Понякога тя е дълбока и води до обилно кръвотечение, тъй като долната част на лапата е добре кръвоснабдена. Това създава притеснения у стопаните.

ВАЖНО! Добре е стопаните да опитат да ограничат кървенето с подръчни материали. Понякога кръвотечението е обилно. Ограничаването може да се направи с парче текстил и да се направи временна превръзка. Ако раната е дълбока, лечението е хирургично – спира се кървенето, като раната първо се почиства и се зашива.

Поставянето на яка ограничава движението на главата на домашния любимец, макар че представлява дискомфорт за кучето. По този начин раната може да се предпази. Ако нараняванията са в ниските части на крайниците, може да се сложат предпазни чорапи.

Раната често е дълбока и има сериозно кръвотечение, но проблемът може да бъде решен с бърза намеса на ветеринарен лекар.

Ухапвания от други животни

Ухапванията представляват дори по-голям проблем от порезните рани. Често раната е сериозно замърсена. При ухапване бактериите от устната кухина на другото животинче и могат да заразят нашия домашен любимец. Ако попаднат дълбоко между тъканите, изчистването им е труден и дълъг процес. Затова в този случай се изчаква със зашиването – необходима е стриктна дезинфекция и почистване на раната. Често се налага прилагане и на антибиотични препарати. Утежнение може да настъпи именно ако раната се затвори херметически, преди да бъде излекувана, и да се получи абсцес.

Повече може да научите от видеото.

Leave a Comment