чуждо тяло

Понякога домашните любимци, основно кучета, поглъщат чуждо тяло.
Предимно кучета от едрите породи имат стремеж да поглъщат чужди предмети, сочат наблюденията на ветеринарните лекари.
Чуждото тяло може да бъде от всякакъв материал. Играейки си, малките кученца поглъщат предмети, с които играят и в които си чешат зъбите. В периода на смяна на зъбите – около 5-6 месеца, малките кученца играят с всичко около себе си. В практиката обаче се наблюдават и случаи на по-възрастни кучета, погълнали чуждо тяло.
Предпазването от поглъщане на чуждо тяло е изключително трудно и на практика – невъзможно. Понякога кучетата поглъщат дори части от перде, найлони, чорапи и текстилни материали, при разходка – кестени. При котките най-честият проблем е играта с конци. Линеарните чужди тела са най-опасни.
Налични са три варианта за отстраняване на чуждо тяло: чуждото тяло да бъде повърнато от кучето; чуждото тяло да е достатъчно малко, така че да премине през всички отдели на храносмилателната система и кучето да го изходи; третият вариант е радикален – чуждото тяло да бъде отстранено оперативно.
Проблем настъпва, когато чуждото тяло запуши храносмилателната система. Най-големият проблем са тънките черва. Тогава може да настъпи рязка отпадналост на пациента и пълен отказ на храна. При запазен апетит, хапват малко и повръщат, пият по-малко вода, липсват изхождания, понякога – развиват и диария в опит на организма да разреши проблема.

Най-важно е да се следи състоянието на пациента, за да се предприемат действия.

Повече може да научите от видеото – рубриката „За животните с любов“ в предаването „Дарик кафе“ на Дарик радио.

Leave a Comment