коронавирус

Световната здравна организация (СЗО) твърди, че за момента няма данни домашни любимци (кучета и котки) да са заразени или че могат да бъдат засегнати от новия коронавирус COVID-19. От Световната ветеринарна асоциация за дребни животни (WSAVA) разпространиха документ с препоръки и отговори на често задавани въпроси за коронавируса и домашните любимци. Този документ трябва да послужи на ветеринарните лекари в отговор на притесненията на техните клиенти.

Трябва да се има предвид, че ситуацията е динамична и информацията непрекъснато се обновява, уточняват от СЗО и WSAVA. Макар че за момента няма данни домашни любимци да са били инфектирани с новия коронавирус COVID-19, трябва да се има предвид, че няколко щама коронавируси могат да разболеят животни и да се разпространяват между животни и хора.

Коронавируси

Коронавирусът, кръстен COVID-19, бе изолиран в Китай в края на 2019 г. и представлява нов щам на коронавирус, който досега не е бил регистриран при хора. Коронавирусите принадлежат към семейство Coronaviridae. Алфа и бета коронавирусите обикновено заразяват бозайници, а гама и делта коронавирусите – птици и риби. Кучешкият коронавирус, който може да причини лека диария, и котешкият коронавирус, който причинява инфекциозен перитонит при котките, са алфа коронавируси.

До появата на 2019-nCoV, който принадлежи към бета коронавирусите, бяха известни само 6 вида коронавируси, заразни за хората и причиняващи респираторна болест, в това число т.нар. ТОРС, епидемия от който избухна през 2002/2003, и Близкоизточният респираторен синдром, идентифициран през 2012 г. Сегашният коронавирус COVID-19 генетично е по-близък до ТОРС. Не всички щамове на коронавирусите може да се предават от животни на хора, макар че голяма група животни са източник на коронавируси – близкоизточният респираторен синдром е открит първо у камили, а т.нар. ТОРС е тръгнал от цивета.

Инкубационният период на 2019-nCoV за момента се преценява на 2 до 12 дни. Има индикации, че някои хора може да са преносители на заразата, без да имат изявена симптоматика или преди тя да се появи.

Има подозрения, че 2019-nCoV тръгва от животински първоизточник, но тепърва това ще се доказва.

Симптоми на 2019-nCoV:

  • Треска
  • Кашлица
  • Затруднено дишане
  • Болки в мускулите
  • Умора.

При по-сериозни случаи може да се развие пневмония, остър респираторен синдром, сепсис или септичен шок, който може да доведе до фатален изход. Уязвими са най-вече хора с хронични заболявания.

Макар че има съмнение, че заразата с 2019-nCoV е тръгнала от животни към хора, за момента данните сочат, че заразата се предава от човек на човек. Според препоръките на Световната здравна организация като предпазна мярка, когато се посещават пазари с живи животни или пазари с животински продукти, трябва да се спазват строги мерки за хигиена. Това са редовно измиване на ръцете със сапун и вода, след контакт с животните или животинските продукти, избягване да се докосват очите, устата или носа с ръце, избягване на контакт с очевидно болни животни или развалени животински продукти.

Препоръки на Световната здравна организация

  • Редовно измиване на ръцете
  • Покриване на устата и носа, когато кашляме и кихаме
  • Старателно измиване и термична обработка на животински продукти и яйца

Ваксини за домашни любимци

В някои страни са налични ваксини срещу кучешкия коронавирус, които предпазват от стомашно-чревен коронавирус, но те не са лицензирани за употреба за предпазване от респираторни заболявания.

 

Използвани източници:

Световната организация за здравеопазване на животните

Европейският център за контрол на болестите

Световната здравна организация

World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) 

Leave a Comment