алергични заболявания

Алергични заболявания при домашните любимци е актуална тема, тъй като алергиите са чести заболявания. В по-голяма степен те се проявяват при кучетата, отколкото при котките.

Проявления на алергични заболявания при домашните любимци

Алергиите са широка група заболявания, които се проявяват по различен начин. В повечето случаи при кучетата се провяват като кожна реакция – сърбеж, зачервяване, разраняване. Следва и ответна реакция от страна на животинчето – чесане, близане, захапване. В повечето случаи тези реакции влошата състоянието.

По-рядко се наблюдават храносмилателни алергии. Основните им проявления са разстройство и повръщане.

Най-редките проявления на алергии при животинчетата са с проблеми на дихателната система. Те се проявават най-вече при котки. Въпреки това са редки оплакванията от полени – доста често разпространена алергия при хората.

Причини за проява на алергии при домашни любимци

Една от причините за алергиични заболявания при домашните любимци са фактори от въшната среда. Става въпрос за храна, треви, с които животинчето има контакт.

Втората причина са автоимунните заболявания. Те не са предизвикани от протеини или вещества от външната среда. Самата имунна система на индивида изгражда антитела. Това означава, че се бори със структури на собственото тяло. Най-честото им изменение са кожни изменения.

Диагностициране на алергични заболявания

При кожна алергия трябва да се изключат всички варианти за кожни заболявания. Тестове за момента не могат да бъдат направени, за да се докаже, че едно животинче страда от алергия. Повече за кожните заболявания може да прочетете тук.

Затова първата стъпка са изследвания. Ако алергията е към множество причинители, първата стъпка би била да се смени храната, но за съжаление, все още може да останат алергени, към които да има реакция. В повечето случаи се прилага медикаментозно лечение. Някои пациенти трябва да приемат непрекъснато противоалергични медикаменти.

Най-често алергиите са проявяват през пролетта и лятото. През студените месеци алергичните заболявания затихват.

Често засягана порода от този тип заболявания са следните породи – немска овчарка, дого аржентино, мопс, френски булдог и др.

 

Leave a Comment