летни рискове - осили

Един от летните рискове за домашните любимци са осилите. Това са изсъхналите крайчета на високи треви. Проблемът е сезонен и е типичен за лятото.
Най-честите места, където осилите създават проблеми, са лапите на кучетата. Те се забиват в тях и минават през кожата, проправят си път през подкожието и мускулатурата, а това е свързано със силна болка. Второто им любимо място са ушите на домашните любимци. Третото им любимо място са очите. Всички тези проблеми са обусловени от анатомията на животинчетата.

Проблемът е сезонен, защото тревата е достатъчно добре израстнала, когато връхчетата на тревата изсъхват и стават достатъчно твърди, за да създадат проблем. Налице е и породна предразположеност за подобни проблеми.

Осили в лапичките

Осилът се заплита в козинката между пръстите на лапата на кучето. Съответно предразположени към подобни проблеми са кучета с дълга козина. Една  от тези породи са пудели, кокер шпаньоли, северните породи като самоед. Стопаните обикновено забелязват високостепенна куцота. Кучето започва да щади крайника, защото изпитва болка. По-често осили се забиват в предните лапи, защото тежестта при походка се предава повече на предните крайници. Много чест симптом е възпалителна реакция в мястото, където са навлезли осилите. Организмът се опитва да отхвърли чуждото тяло. Куче с осил не спира да ближе лапичката си, защото се опитва да си помогне. Осилите не са видими, затова трябва да се обърне сериозно внимание на всички тези симптоми.

Осили в ушите

Ушите са втората любима локализация на осилите. Тогава те навлизат в ушния канал. Кучета с повече козина на ушите са предразположени към подобни проблеми. Отново на прицел са кокер шпаньолите – те са чест пациент с осили в ушите. Обикновено осилът се заплита по козината около ухото или външната страна на ушната мида. При движение осилът по случайност влиза в ушния канал. Животинчето започва непрекъснато да тръска главата си, за да се избави от проблема. То започва и често да се почесва със задна лапа. Отстраняването на осила от ушите е сравнително по-лесно, защото с помощта на отоскоп може да се види и със специален инструмент да се извади.

Осили в очите

Осилите влизат най-често под клепачите на животинките или зад третия клепач. Кучетата и котките имат допълнителен клепач, който при нас хората е закърнял и не съществува. В третия клепач се разполага основната слъзна жлеза, която овлажнява и изхранва роговицата. В същото време третият клепач защитава окото. Ако говорим отново за породна предразположеност, тук попадат породи, чиято муцунка не е издължена, а е по-сплесната. Тогава окото е в по-голяма близост до земята.

Повече за тези летни рискове може да разберете от видеото. За останалите летни рискове може да прочетете в нашия блог.
Най-важното е да не се опитват стопаните да извадят осилите от животинчето сами, особено от очите. А при всяка симтпоматика, която е обезпокоителна и нетипична за поведението на вашия домашен любимец, потърсете ветеринарния си лекар.

Leave a Comment