възрастни домашни любимци

Възрастни домашни любимци са животинки на възраст над 7 – 8 години. За тях трябва да се полагат специални и периодични грижи.

Продължителност на живота при домашни любимци

Кога едно животинче попада в графата възрастни при кучетата зависи много от породата. Ако е по-едра порода (особено при кучета), нормалната продължителност на живота е по-кратка. При гигантските породи кучета с нормално тегло над 40 кг продължителността на живота е около 11 – 12 години. Разбира се, има кучета, които са дълголетници, но това е като при хората.

Ваксини и митове за възрастни домашни любимци

За възрастни домашни любимци редовната профилактика като ваксини и обезпаразитявания също е задължителна. Широко разпространен мит е, че кучета на възраст над 7 – 8 години имат изграден имунитет и вече не е необходимо да се ваксинират. Ваксините се слагат всяка година, независимо от възрастта на домашния любимец. Болести като гана и инфекциозен хепатит са много сериозни и в организма остават трайни увреждани. Затова профилактиката важи и за възрастни домашни любимци.

Профилактични кръвни изследвания

Необходимо е да се правят и профилактични кръвни изследвания. Те могат да дадат богата информация за здравословното състояние на домашния любимец. Целта е да бъдат открити заболявания в начален стадий. Така има повече възможност да бъдат излекувани или поне да бъде забавен развоят на болестта.  Много характерни за котките над 10 години са бъбречните заболявания. Ако обаче бъдат диагностицирани навреме, може да се избегнат сериозните увреждания.

Хранителен режим

Има храни, подходящи за възрастни домашни любимци. Хубаво е тя да бъде съобразна с възрастта и хроничните заболявания на животинчетата.

Сърдечносъдови проблеми

Много е важно да се следи работата на сърдечносъдовата система. Сърцето е орган, който работи непрестанно, затова трябва да се следи неговата работа. Чести случаи на сърдечни увреждания, с изключение на вродените, при млади животинчета не се наблюдават. Необходимо е след определена възраст да бъде направен профилактичен кардиологичен преглед. Сърдечните болести имат характерна симптоматика още преди изявената клинична картина.

Leave a Comment