възпаления на ушите

Възпаления на уши при домашни любимци са често срещани заболявания, към които трябва да се подходи адекватно. Нарушената вентилация на ушния канал е основният проблем за възпаление на ухото при домашни любимци. Възпаленията на ушите много лесно стават хронични.

Характеристика

Ушните проблеми са често срещани при кучетата. Котките са привилегировани, при тях рядко се проявяват възпаления на уши. Проблемите на ушите нямат точно изразена сезонност, макар че през топлите месеци има повече случаи на такива проблеми. Заболяванията са по-скоро породисто обусловени. При някои породи кучета те са характерни през цялата година. Това се отнася за породите кучета, при които ушната мида е дълга и затваря частично ушния канал. При това се нарушава вентилацията на ушния канал. Така започват процеси на възпаление на ушната мида и ушния канал – получава се външен отит.

Симптоми

Стопаните обикновено забелязват, че кучето започва да тръска твърде често главата си. Така се опитват да евакуират секретите, които започват да се произвеждат в ушния канал вследствие на възпалението.

Започват да чешат със задни лапички ухото и областта около ухото, за да си помогнат по някакъв начин. Успяват единствено да разранят кожата в тази област, защото не могат да си помогнат.

Трети симптом, който забелязват стопаните, е неприятната миризма от областта на ухото или ушите – в зависимост дали е едностранен, или двустранен проблемът.

В подобни случаи е много важно да не се пристъпва към самолечение. Домашен любимец с подобни симптоми трябва да бъде заведен на лекар. Така ще се установи каква е причината за това възпаление.

Чуждо тяло в ушния канал

Честите проблеми, които прегледът трябва да изключи, е дали не става въпрос за чуждо тяло в ушния канал. То може да стане причина за възпаление. В този случай прилагането на лекарства в ухото, ако то не бъде отстранено, възпалението ще напредва. Най-често в ушния канал може да попаднат осили. Това е много тривиална ситуация, която може да се прояви по време на разходка. С подходящ инструментариум отстраняването не е проблем. Тази манипулация крие рискове, тъй като се работи в непосредствена близост до ушния канал. Това налага задължителното посещение при ветеринарния лекар, а не самолечение. Може да се стигне и до прилагане на анестезия. В ухото на куче може да попадне дори жива нощна пеперуда, какъвто случай ние във ветеринарна клиника „101 любимци“ сме имали.

Лечение

При диагностицирани възпаления на уши е важно да се проведе правилно лечение. Изисква се помощ от страна на стопаните. Препаратите за повлияване на ушни пробеми се прилагат по няколко пъти в денонощието. Освен това ушният канал е телесна кухина, която е с труден достъп. Най-често се използват два препарата – единият почиства ушния канал от натрупания секрет, впоследствие се прилагат (при преценка от страна на лекаря) антибиотични препарати. От особено значение е изпълнение на пълния цикъл на лечението, за да не остане инфекция в ушния канал и пробемът да не стане хроничен.

Във връзка с проявлението и лечението на заболяванията на ушите при домашните любимци ветеринарна клиника „101 любимци“ организира профилактична кампания. Повече за нашата кампания Месеци на ушната хигиена може да научите на нашия сайт.

Leave a Comment