заболявания на ушите

Заболявания на ушите са много по-често срещани при кучетата, отколкото при котките. Някои от тях имат изразена сезонност. Един от най-често срещаните ушни проблеми при кучетата е навлизането на чужди тела.

Клиничните симтпоми за заболявания на ушите са два основни. Единият е често тръскане на главата заради възпалителния процес. Другият симптом е чесане в областта на ухото. То е свързано и с разчесване, силна и неприятна миризма от ушите и разраняване. Най-често срещани са тези заболявания при животинчета с дълга ушна мида.

Заболяванията на ушите може да се класифицират на: паразитни, при които няма сезонност, и възпалителни, които понякога са провокирани от анатомични проблеми.

Много често, ако не бъдат лекувани, заболяванията на ушите може да станат хронични. За да се повиши вниманието на стопаните към тези заболявания при домашните любимци е кампанията Месеци на ушната хигиена. В рамките на профилактичната кампания от началото на януари до края на месец март може да се възползвате от безплатен преглед на уши на вашия домашен любимец.

Leave a Comment