Дирофилариоза е паразитно заболяване, което се пренася от комари. Макар че е паразитно, то се причислява към кардиологичните заболявания при домашните любимци. В последните години се забелязва ръст в регистрираните случаи. Периодът от заразяване до поява на клинични симптоми е много дълъг. Той може да продължи дори година. На паразита дирофилария, причинител на дирофилариозата, е необходимо време, за да се развие. Той достига дължина от 30 см и дебелина на тялото над 0,5 см. Така домашният любимец може да е заразен, но да няма проявление и това често заблуждава стопаните.

Когато заболяването вече се развие, първите симптоми, които се забелязват, са отпадналост на животинчето, намален апетит, общото състояние е отпаднало – симптоматиката е обща и не насочва към конкретния проблем. Възможно е да бъдат направени профилактични изследвания за наличие на този паразит. За да се открие заболяването, трябва да е минало време. Едва тогава тестовете ще дадат резултат. Провеждат се две кръвни изследвания – серологичен тест и микроскопско изследване.

Повече за заболяването може да научите от рубриката „За животните с любов“ – съвместен проект на ветеринарна клиника „101 любимци“ и предаването „Дарик кафе“ по Дарик радио.

Ветеринарна клиника „101 любимци“ провежда кампанията МЕСЕЦИ НА КАРДИОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Повече за кампанията може да научите тук. Необходимо е предварително записване на час за преглед.

 

Leave a Comment