устна кухина

Хигиената на устна кухина на домашните любимци е част от цялостната грижа за домашния любимец и профилактиката. Независимо че при домашните любимци заболявания като кариеси се срещат по-рядко, стоматологичната профилактика и навременното лечение не бива да се подценяват.

Млечни зъби

В повечето случаи сред проблемите в устна кухина при малките животни, особено кучета от дребни породи, става въпрос за задържане на млечните зъби. Този проблем в началото няма отражение върху здравето на животинчето. За в бъдеще, ако не се вземат необходимите мерки, започва събиране на храна. Тя се съдържа между млечните и постоянните зъби и става предпоставка за натрупване бързо и в ранна възраст на зъбен камък. В този случай домашният любимец трябва да се заведе при лекуващия ветеринарен лекар за преглед на устна кухина. Ако животинчето е достигнало пределната възраст, в която трябва да паднат млечните зъби, те се отстраняват манипулативно на място във ветеринарния кабинет. Така се предотвратява и деформация при растежа на постоянните зъби.

Хранене

Когато домашният любимец се храни предимно с меки храни, тогава липсва абразивният елемент в храната, който остъргва зъбната плака, която се натрупва върху зъба. Затова е желателно да се прави профилактика, като се дава на домашния любимец и суха храна. Има и специални храни за профилактика на зъбен кариес.

Съществува и вариант да се дават лакомства, които са конкретно за почистване на зъбен камък. Идеята е да се постигне абразивният ефект и да се остърже зъбната плака от зъбите, както и да се постигне дезинфекция на устната кухина.

Миене на зъбите

Може да се мият зъбите на домашния любимец със специално пригодени за кучета и котки четки и пасти. Много от животинчетата не позволяват това да се случи и за да се получи привикване към тази хигиена, трябва да се започне от много ранна възраст.

От натрупване на голямо количество зъбен камък, може да се стигне до непрекъснато възпаление в устната кухина. То може да доведе до разграждане на венеца и изпадане на зъби. Почистването на зъбния камък трябва да се прави единствено и само от специалист – ветеринарен лекар. Манипулацията се прави в повечето случаи под анестезия. Най-важното място за почистване е под венеца, а мястото е трудно достъпно и животинчето може да изпита дискомфорт. Използва се ултразвуков скалер за почистване на зъбен камък, също като в хуманната стоматология. Колко често трябва да се прави това, е строго индивидуално. Най-често зависи от храненето на домашния любимец и от химичния състав на слюнката. При някои пациенти се получава често натрупване на зъбен камък, а при други този проблем да не съществува.

Всички тези проблеми налагат профилактичните прегледи на устната кухина. Поради тази причина ветеринарна клиника „101 любимци“ прави кампания за безплатен профилактичен преглед на устната кухина. Повече за кампанията тук.

Leave a Comment