увеличен прим на вода

Увеличен прием на вода – дали това е проблем за домашните любимци?

Увеличен прием на вода – симптом

Всяка една поведенческа реакция при домашния любимец, която е изменена, може да е симптом за проблем. Пиенето на повече вода е един от възможните признаци на проблем. За да се установи това, трябва да се контролира приемът на храна и вода и да се направят кръвни изследвания.

Не малко заболявания протичат с увеличаване на жаждата. Първото от тях е диабет.Един от първите симптоми на това заболяване е именно увеличаването на приема на вода. Кучетата боледуват от диабет, макар и по-рядко от хората. Има разработени лечебни храни за кучета и котки с доказан диабет. За да се установи със сигурност дали има някакъв вид диабет, трябва да се направят кръвни изследвания.

Напредване на възрастта

Невинаги пиенето на повече вода е признак на диабет. Определено това състояние не е обусловено и от напредване на възрастта. Възрастта не е заболяване. Тя е само съпътстващ фактор, който може да доведе до поява на очаквани или неочаквани болести. За един организъм не е прието, като остарява, да приема повече течности.

Вид храна

В повечето случаи храната, която приема домашният любимец, не би трябвало да съдържа вредни за организма съставки. Като например по-голямо количество сол, което да увеличи жаждата. В повечето случаи за злоупотреба с количеството сол може да се говори при хранене на домашните любимци с домашна храна. Ако домашните любимци ядат суха храна, съответно приемът на течности е по-голям, ако се хранят с „мокра“ храна (консерви, паучове, домашно приготвена храна). Това е така, защото в гранулите количеството вода е в границите на 8 до 15%.

Нормален прием на вода

Котките например пият много малко течности. Затова, ако започнат да приемат повече вода, това ще направи впечатление на стопаните. Няма точна схема за приема на вода от домашния любимец. Това може да се определи приблизително и съответства на нормалния режим на прием на вода.

Възпаления

Възпаление на половите органи е едно от заболяванията, при които има увеличен прием на вода. Това не важи за животинки, които са кастрирани.

Повече по темата може да научите от предаването „За животните с любов“ с д-р Николай Първанов – „Дарик кафе“.

Leave a Comment