родилна помощ

Родилна помощ се оказва и при домашните любимци. При неефективна родилна дейност, слаби контракции и невъзможност на майката да роди самостоятелно е нужна асистирана родилна помощ. Това поясни в предаването „За животните с любов“ по Дарик радио д-р Николай Първанов от ветеринарна клиника „101 любимци“. Най-желателно е раждането да се извърши в домашни условия, където животинчето е най-спокойно. Когато обаче има притеснения у стопаните, че родовата дейност не протича нормално и е затруднена, трябва да се пристъпи към специализирана помощ във ветеринарно-клинични условия.

Той допълни, че в процес на раждане за животинчето е от особено значение спокойната обстановка. Състоянието на стрес при родилката може да спре родилната дейност.

Кога може да се говори за неефективна родилна дейност?

Когато започне родова дейност при домашния любимец, но тя не протича с удовлетворителни темпове и резултати, е необходима акушерска помощ от страна на ветеринарен лекар.

От особено значение е и поведението на стопаните. Те трябва да следят състоянието на раждащото животно и да потърсят специализирана медицинска помощ при съмнение, че има нещо нередно. Особено наложително е да се потърси ветеринарен лекар при съмнения, че плодът е по-голям.

Leave a Comment