топлинен удар

Топлинен удар при домашни любимци е един от най-опасните рискове през летните месеци. Високите температури се отразяват не добре не само на хората, но и на техните любимци. Това поясни в предаването „За животните с любов“ д-р Николай Първанов от ветеринарна клиника „101 любимци“.

Топлинен удар е особено опасно здравословно състояние при домашни любимци. Този проблем засяга най-вече кучетата, тъй като котките често живеят в домашни условия. При определени породи това се случва по-често от други. Най-често става въпрос за породи с дълъг косъм и такива, при които козината е с  тъмен цвят.

За да се избегне топлинен удар, кучетата не бива да се разхождат при много високи външни температури. Състоянието се развива бързо и няма особено много време за реакция. Първият признак на топлинен удар са бързо и рязко отпадане на общото състояние.

Топлинният удар е повишаване на телесната температура над горната допустима граница от 42 градуса. Това е пределната температура, до която организмът може все още да функционира.

НАШИЯТ СЪВЕТ

Не извеждайте домашните си любимци на разходка в най-горещите часове и дни на лятото! Уверете се, че дори когато сте на разходка, носите вода за кучето си.

Повече за топлинния удар може да разберете от видеото. Повече за летните рискове може да прочетете в нашия блог и в секцията радиопредаване.

Leave a Comment