намордник за кучета

Носенето на намордник за агресивни кучета навън вече ще бъде задължително. По-високи санкции за извеждане на кучета над 5 кг без повод и свободното им пускане предвиждат законодателни промени.

Законодателните промени

Съгласно приетите на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, се забранява „свободното пускане, както и извеждането без повод на кучета с тегло над 5 кг“. Забранява се и „извеждането на агресивни кучета без повод и намордник“. Досега в закона, в сила от 2006 г., бе записано, че се забранява „извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета – и без намордник“. Увеличават се и санкциите за нарушения на тези разпоредби. Глобата за извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета – и без намордник, досега бе 100 лв. С предлаганите промени тя става 300 лв. за извеждане без повод на кучета над 5 кг. За извеждане на агресивни кучета без повод и намордник стопаните им ще бъдат санкционирани с 1000 лв.

Внесеният в парламента законопроект, приет на първо четене, стана повод за бурна реакция в социалните медии. Множество стопани на домашни животни и по-конкретно кучета се обявиха против тях.

Носенето на намордник от медицинска гледна точка

От медицинска гледна точка, когато външните температури са високи, е опасно кучето да бъде непрекъснато с намордник. Това коментира в предаването „За животните с любов“ по Дарик радио д-р Николай Първанов от ветеринарна клиника „101 любимци“. Той поясни, че кучетата почти нямат потни жлези по тялото и то не се охлажда. Основният орган за регулиране на телесната температура при кучетата е езикът, допълни д-р Първанов. Затова когато кучето е изморено физическо и външната температура е висока, езикът им е изплезен. Там става бърза циркулация, така се охлажда кръвта и целият организъм. Ако кучето е с намордник през цялата разходка, то е застрашено от топлинен удар и задушаване.

Самият намордник не е универсално средство за предпазване. Има случаи, в които кучетата сами ги свалят.

За проявите на агресия при домашните любимци може да прочетете тук.

 

 

Leave a Comment