агресивни домашни любимци

Агресия при домашни любимци – сериозен проблем, който може да се прояви при наличие на обстоятелства за проява. Домашният любимец реагира първосигнално – той трябва да защити територията си.  Това най-често става чрез агресия. Затова е необходимо да бъдат възпитани в социални умения. Това поясни в рубриката „За животните с любов“ в предаването „Дарик кафе“ д-р Николай Първанов. Ако стопанинът не се опитва да социализира домашния любимец, така че да не представлява опасност за други кучета или за хора, често се стига до агресия. Социалните умения се придобиват, когато организмът е растящ, и се поддава на адаптация и обучение. В по-напреднала възраст, когато кучетата вече са полово зрели, се е утвърдил характер и става по-трудно да придобият социални умения.

Агресия при домашни любимци може да бъде проявена и във ветеринарния кабинет. Тогава обаче тя е продиктувана от това, че ги е страх. В подобни случаи те могат да проявят агресия дори към стопаните си и към ветеринарния лекар, поясни д-р Първанов.

Има породи, които по природа са по-агресивни от други. В повечето случаи проявата на агресия е в пряка връзка с възпитанието, което животното е получило от своя стопанин.

Много пациенти дори от породи, които много хора смятат, че са опасни и агресивни, защото са много силни, като ротвайлер или стафордширски териер, всъщност биха могли да бъдат много възпитани и кротки. Това би довело до промяна на мнението за породата.

Пряко свързан с агресия при домашни любимци е проблемът за наличието на зоополиция.

Leave a Comment