риск от отравяне

При съмнение за отравяне на домашния любимец най-важното е да се потърси ветеринарен лекар. Домашните методи за претиводействие на отрова обикновено не помагат. Често проявяван симптом е повръщането. Именно заради това прилагането на тези методи може да се окаже съвсем ненужно. В предаването „За животните с любов“ по Дарик радио д-р Николай Първанов разясни, че при отравяне симптомите са проявяват изведнъж.

Много характерна черта на отравянето е именно бързият развой на симптоматиката. Обикновено при повечето болести има постепенно влошаване на здравословното състояние. След това поетапно се проявяват характерни клинични симптоми. При отравяне клиничната картина се развива наистина динамично. Друг характерен симптом е, че домашният любимец не е в състояние да стои изправен на краката си.

Основна терапия е поставянето на пациента на системи. Организмът трябва да се оводни, за да се намали концентрацията на токсините. Стимулира се и функцията на черен дроб и бъбреци, които обезвреждат и изхвърлят токсините.

Ако стопаните се съмняват в отравяне, може да се направи промивка на стомаха и да се предизвика повръщане. Ако обаче е минало твърде дълго време от проявяване на симптомите, няма смисъл да се предизвиква повръщане. В рамките на 30 до 60 минути от реалното съмнение за отравяне, може да се приложи промивка. След този времеви период се прилагат средства за намаляване на резорбцията на отровата и универсални антидоти като активен въглен.

Д-р Първанов посъветва стопаните на домашни любимци да не откъсват поглед от домашните си любимци, когато ги разхождат в паркове и градинки. Особено ако това се случва без повод. Така може да бъдат предотвратени злонамерени действия заради периодични масови натравяния на домашни любимци в обществени пространства.

Най-важното е при съмнение за отравяне да се потърси помощ от ветеринарен лекар.

 

Leave a Comment