Ако забележите необичайно изморяване, нетипично за вашия домашен любимец, или кашлица, която се проявява предимно нощем, а животинчето ви е в напреднала възраст, може да се касае за кардиологично заболяване.

Кардиологичните заболявания при домашните любимци изискват навременна диагностика, за да се вземат необходимите мерки. Като цяло тези заболявания не са изолирани, а по-скоро често срещани, особено с напредване на възрастта. В повечето случаи лечението е медикаментозно. Със спазване на препоръките на ветеринарния лекар, навременната диагностика и профилактиката състоянието може да бъде овладяно своевременно.

Кардиологичните заболявания може да се разделят условно на вродени и придобити, като във втората група се отличава и едно паразитно заболяване.

Придобити сърдечни заболявания

Най-често срещаните са придобитите сърдечносъдови заболявания, които в повечето случаи са възрастово обусловени. От първостепенно значение за тях са начинът на живот и хранителният режим на домашния любимец.

Придобитите кардиологични заболявания се открояват с напредване на възрастта, като най-често се проявяват около 8 до 10-годишна възраст на животинчето. Най-честите симптоми на сърдечни заболявания са учестено дишане, което не е свързано с емоционално или физическо натоварване. Това може да бъде проследено, ако по време на рутинната разходка домашният любимец започва да се изморява видимо и то твърде бързо, нетипично за него до този момент. Понякога се забелязва посиняване на видимите лигавици, особено езика. В напреднал стадий на заболяване се забелязва и подуване на коремната кухина. Друг характерен симптом е нощната кашлица.

При повечето заразни заболявания на дихателната система кашлицата е през цялото денонощие. Кашлицата, обусловена от сърдечно заболяване, се проявява нощем, когато животинчето е в състояние на покой.

Чрез рентгенография може да се измери т.нар. сърдечен индекс. Смисълът на терапията е забавяне на напредването на увреждането на сърцето, предотвратяване на поява на хронични заболявания и недостатъчност на други органи и подобряване на качествения живот на животинчето.

Много е важно навреме да бъде започнато лечението. В по-напреднал стадий, когато сърдечната функция е нарушена и се появи течност в коремната кухина, вече е късно за лечение. Тогава прогнозата определено е лоша и продължителността на живота на пациента е твърде малка.

Паразитни заболявания

Сред придобитите кардиологични заболявания е паразитното заболяване дирофилария. Това е паразитно заболяване от паразит, пренасян от комари, който паразитира в сърцето и големите кръвоносни съдове, влизащи и излизащи от сърцето. От години това заболяване навлиза в България от по-топлите ни съседки Гърция и Турция, където е широко разпространено. В началото няма симптоматика, а когато вече се диагностицира може да се окаже в напреднала степен и възможността да бъде излекувано е малка.

Вродени сърдечни заболявания

Вродените сърдечни заболявания са трудна за установяване група заболявания, но са много характерни за някои породи котки като британска и руска синя котка, както и всички видове персийски котки, които са предразположени към тези заболявания. Става въпрос за незатваряне на някои от ембрионалните сърдечни отвори, които при раждането или непосредствено след него се затварят по естествен път. Тези заболявания се диагностицират трудно, защото в повечето случаи са асимптомни. Сериозен проблем при котките се установява, когато животинчето е подложено на сериозно натоварване – например рутинна операция като кастрация. Тогава е възможно състоянието на пациента рязко да се влоши. За да се предотврати подобен проблем, се провеждат предоперационни изследвания за установяване на здравословния статус на животинчето.

Ранната диагностика на тези заболявания е провеждането на серологичен тест. Той е само за котки и показва дали котката има сърдечно заболяване, или не, макар и не конкректно какво точно е заболяването.

Може да се възползвате от БЕЗПЛАТЕН кардиологичен преглед във ветеринарна клиника „101 любимци“. От началото на месец ЮЛИ до края на месец СЕПТЕМВРИ провеждаме кампанията МЕСЕЦИ НА КАРДИОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Необходимо е предварително записване на час за преглед. Повече за кампанията прочетете ТУК.

Leave a Comment