НА ЖИВОТНИТЕ С ЛЮБОВ С Д-Р НИКОЛАЙ ПЪРВАНОВ

НА ЖИВОТНИТЕ С ЛЮБОВ С Д-Р НИКОЛАЙ ПЪРВАНОВ

Публикувахте от Дарик Кафе в Понеделник, 18 юни 2018 г.

Има няколко много важни стъпки, които трябва да бъдат направени при избор на домашен любимец. Това поясни в предаването „За животните с любов“ д-р Николай Първанов от ветеринарна клиника „101 любимци“. Обикновено той е в млада възраст – около месец и половина, най-много два. Необходими са профилактични мероприятия като начални ваксини и обезпаразитявания. Те се извършват по схема.

Най-подходящата възраст за избор на домашен любимец е след отбиване от майката. В зависимост от породата отбиването е между 3-седмична възраст при големите породи кучета и около 1 – 1,5 месеца при по-малките породи. Дотогава е желателно кучето да остане в котилото. След 40-45 дни се поставя първата ваксина, като най-напред бъде преминат периодът на адаптация в новия му дом – около седмица до 10 дни.

Много е важно стопаните да изискат цялата документация на животинчето. Там са отбелязани направените до момента ваксинации и обезпаразитявания. Паразитните заболявания може да бъдат пренесени и върху стопаните, подчерта д-р Първанов. Той акцентира върху задължителния елемент в профилактиката.

 

Leave a Comment